Ελλάδα. Γράφοντας τα πουλιά στο φως

Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο λεύκωμα αυτό είναι αποτέλεσμα της μακρόχρονης περιπλάνησης του φωτογράφου σε όλους τους ελληνικούς υγροβιότοπους και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως στην Κερκίνη και στο Νέστο, στο Πόρτο Λάγος και στον Έβρο, στις Πρέσπες και στον Αξιό, στον Αμβρακικό και στο Μεσολόγγι, στη Γιάλοβα και στη Στροφυλιά, στον Καλαμά και στην Καλλονή της Λέσβου.

Κυρίαρχο θέμα του λευκώματος αυτού είναι τα πουλιά τη στιγμή που πετούν ή ερωτοτροπούν, τη στιγμή που κινούνται πάνω στα νερά μιας λίμνης ή που ετοιμάζονται να πετάξουν, συμβολίζοντας έτσι, με την κίνησή τους αυτή, την ελευθερία.

Όλες οι φωτογραφίες παρουσιάζουν μία σπάνια και σχεδόν άγνωστη πλευρά της ομορφιάς της ελληνικής φύσης, γεγονός που κινητοποιεί την ευαισθησία των αισθήσεων και των συναισθημάτων και αφυπνίζει τη συνείδηση όσον αφορά την προστασία της ελληνικής φύσης και του περιβάλλοντος από τους πολλούς και σοβαρούς κινδύνους που σήμερα το απειλούν.

Πέρα από τις 268 φωτογραφίες, το λεύκωμα περιλαμβάνει ένα δοκίμιο του φωτογράφου σχετικό με τα ηθικά και αισθητικά προβλήματα τα οποία αφορούν τη σχέση του ανθρώπου με τα πουλιά. Επίσης, στο τέλος του λευκώματος υπάρχουν δύο πίνακες: ο πρώτος περιλαμβάνει, στην ελληνική, αγγλική και λατινική γλώσσα, τα ονόματα των πουλιών τα οποία απεικονίζονται στις φωτογραφίες, και ο άλλος τα ονόματα των τοποθεσιών και των υγροβιοτόπων από όπου έχουν ληφθεί οι φωτογραφίες αυτές.

Εκδόσεις Νόηση, Ζ. Πηγής 91, 114 73 Αθήνα, τηλ. 2106429961